Общество

Откриха мъртъв кмета на Якоруда (обновена)

От Euronews България Euronews България

Прокуратурата започва разследване за склоняване към самоубийство по случая с намерения мъртъв, с прострелна рана, кмет на Якоруда. Нуредин Кафелов е избран от листата на ДПС.

Намерен е към 16.30 ч. мъртъв в лекия си автомобил в местността Цървуле. Преди да стане кмет, Кафелов е бил  в ръководството на Комисията за финансов надзор . Той е имал разрешителни за дългоцевно и късоцевно оръжие. Автомобилът, в който е открит, е бил заключен отвътре.

На местопроизшествието се извършва оглед от служители на ОДМВР-Благоевград.

През лятото на 2022 г. КПКОНПИ започна разследване срещу Кафелов. Тъстът и тъщата на якорудския кмет Нуредин Кафелов от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати. Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всяка от тях може да бъде установена чрез изискване на фактурите между община Якоруда и двете фирми, чрез които родителите на кметската съпруга осъществяват дейността. Това е сигналът, регистриран на 18 юни в Комисията за конфликт на интереси. В него авторът му е дал сведения за фирмите, взети от Търговския регистър, за да облекчи Антикорупционната комисия в разследването срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов за конфликт на интереси.

Нуредин Кафелов е роден на 01 януари 1958 г. в гр. Якоруда. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. Магистър - строителен инженер по промишлено и гражданско строителство. Завършва и Икономическия институт "Карл Маркс".