Общество

Д-р Александър Златанов: Увеличнието на клиничните пътеки на калпак задълбочава дисбалансите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Общо увеличението на цените на клиничните пътеки у нас от началото на годината възлиза на 33%. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса д-р Александър Златанов.

По неговите думи това увеличение ще бъде валидно и за следващата година, с което се постига стабилност и предсказуемост в системата.

„Все пак това е увеличение от 33%. Не казвам, че е достатъчно. Трябва да се търсят резерви и в един следващ период да се търси увеличение, но вече да се търси едно диференцирано увеличение“, посочи д-р Златанов.

Той отбеляза, че винаги досега увеличението е било общо на калпак, като по този начин се задълбочава кризата между едни пътеки, които като цяло са добре финансирани, даже надфинансирани и други, които остават недофинансирани.

Д-р Златанов даде пример с инфекциозните и педиатрични пътеки, които по думите му не са достатъчно финансово подкрепени.

„Ние стигаме дотам, че има педиатрии в доболничната помощ много трудно се намират за работа в лечебни заведения. Нали разбирате, че една недобре балансирана система между различните пътеки, между клиничните процедури, трудно работи и в един започва да се появяват недостатъци и липси, а в крайна сметка това се отразява на всички“, коментира още зам.-министърът на здравеопазването.

Той посочи, че до края на годината и за цялата следващата година са подсигурени 50 млн. лв. за спешната помощ, с които допълнително се увеличават възнагражденията на лекарите с 630 лв., на фелдшери и сестри с 370 лв. и на помощния персонал като шофьори и санитари със 170 лв.

Д-р Златанов отбеляза още, че има проект за подобряване условията в спешната помощ на стойност 170 млн. лева, който включва подобряване на функционалността на сградите, така че те бъдат оборудвани с достатъчно добра апаратура, както и нови санитарни автомобили, като в рамките на година и половина проектът трябва да бъде завършен.

Предстои създаването и на работна група за решаване на проблемите с липсващи лекарства, стана ясно още от думите на зам.-министърът на здравеопазването.

По неговите думи към настоящия момент няма риск от завишаване на заболелите с коронавирус и разрастване на пандемията, но е притеснително, че по света вече има места, където се регистрира нова вълна на Ковид.

Целия разговор вижте във видеото.