Euronews Primetime

Украинци на протест срещу преместването им в държавни бази

От Euronews България Euronews България

Повече от хиляда украинци се събраха на мирен протест в Приморско срещу решението на държавата да ги премести в държавни и общински бази. Бежанците от войната подготвят и петиция с искане към българското правителство и европейската комисия.

Само в Приморско и Китен са настанени малко над три хиляди украинци в общо 35 бази и малки семейни хотелчета. Всичките те настояват държавата да преразгледа решението си, а парите предвидени за преместването им в бази да бъдат разпределени за хотелиерите.

 

Имаме информация, че те не са пригодени за живеене през зимата. Ние вече сме свикнали тук, децата вече ходят на градина, ходят на училище, ние се записахме за личен лекар, знаем всичко в района, къде са разположени магазините и искаме да останем в тези хотели, в които сега живеем. 

Марина Харужа

Ние вече се натъкнахме на този проблем лятото, че нямаше топла вода в тези държавни бази, храненето не беше съобразено въобще с децата и се наложи майките да бъдат принудени да търсят пари да изхранват децата си. Обръщаха се към доброволческите организации. 

Марина Ковалец

Подготвяме петиция до министерския съвет на България и за Европейската комисия и молим властите в България да преразгледат своето решение предвид програмата за пребиваването на украинските бежанци на тези условия в хотелите от средна и ниска категория.

Ирина

Хотелиерите са категорични, че сумата от 15 лева за украинец е крайно недостатъчна за зимния сезон, но считат че държавните бази ще излязат по-скъпо.

 

В нашия хотел примерно има сто човека в момента настанени, седем или осем човека работят да ги обслужват. Като работи цялата ни фамилия, аз жена ми, сина ми, работим по 12 часа от сутрин до вечер. В една държавна база предполагам че за същите тези сто човека ще трябва да работят 15 или 16 човека. Знаете че за купуването на продукти ще трябва да е свързано с някакви процедури, които при всяко положение ще оскъпят целия този процес. 

Михаил Зегов - хотелиер

В България хотелиерите се подготвиха за зимния сезон. закупиха топли одеяла, закупиха допълнителни печки и климатици, а това го няма с днешна дата в държавните бази. Там има мухъл, плесен и просто зимата е невъзможно да се живее с малки деца. 

Виктория Ликвиченко

Мирният протест продължи няколко часа пред общината в Приморско, като украинците се подготвят за още демонстрации, ако не бъдат чути.

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Приморско.