Euronews Primetime

Доц. Георги Лозанов: Медийният скандал внушава, че има „вредна американска пропаганда“

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Няма съмнение, че това, което направиха от „Възраждане“, беше предварително замислена постановка. Търсеше се начин да бъдат изгонени представителите на определени медии. Но тук е важна думата „Америка“. Посланието в нашия контекст е, че има някаква вредна американска пропаганда. Това трябва да се превърне в една димка, с която да се скрие, че фактически тази партия изцяло стъпва върху опорките на путинската пропаганда.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria медийният експерт доц. Георги Лозанов поповод скандала по време на вчерашната пресконференция на ПП „Възраждане“.

 

Използвам случая да кажа, че американска пропаганда няма – за хубаво или за лошо. Защото пропагандата, в този смисъл, в който я разбираме, е убеждаваща комуникация, която трябва да промени определени нагласи. Има пропутинова пропаганда, която иска да промени евроатлантическата ориентация на България, формирана през тези 30 години демократичен път. И 45 години преди това, зад „Желязната завеса“, поколения наред очаквахме най-после това да ни се случи. И когато ние сме станали партньори на ЕС, на НАТО, на Съединените щати, изведнъж се обявява като форма на зависимост това да си лоялен към партньора си, а като форма на независимост – да подкрепяш онзи, който те нарича „неприятелска държава“. Това е някаква налудна конструкция, която се лансира, и то по един тихомълком начин – поне да кажат открито за какво се борят, ако могат да го обосноват.

Доц. Георги Лозанов, медиен експерт

Според Мария Черешева от „Асоциация на европейските журналисти“ посланието на председателя на „Възраждане“ не е никаква изненада – то нито е първо, вероятно нито ще бъде последно. „Заплашителният тон към журналисти и определени личности от страна на „Възраждане“ не е прецедент“, припомня тя.

 

Посланието е ясно: има неудобни медии, има медии, които трябва да бъдат нарочвани, посочвани с пръст и наказвани по някакъв начин. Но за нас по-важна е по-скоро реакцията на журналистическата общност. Факт е, че втори ден вече се говори. Поведение на популистки политици и нападения срещу медии са се случвали и ще се случват. Риториката на Костадинов е копи пейст на някои изказвания на Доналд Тръмп – за „жълтите медии“, за разпространителите на „фалшиви новини“. Това е създаване на алтернативна реалност.

Мария Черешева, АЕЖ

Целия разговор вижте във видеото.