Политика

Уволниха шефа на агенцията по храните – герой в скандала „Капитан Андреево“

От Euronews България Euronews България

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните Христо Даскалов е освободен.

Това бе съобщено на брифинг в Министерството на земеделието. 

На него според официалния анонс трябваше да присъства служебният министър Явор Гечев, но вместо него пред медиите застана заместникът му Крум Неделков. 

Неделков мотивира уволнението на Даскалов с нарушаване на Изборния кодекс. Като кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“ той се върнал на работа в БАБХ, преди ЦИК да обяви официалните резултати от изборите. Освен това подписал заповеди за назначения и уволнения, както и анекс към вече изтекъл договор, а сам себе си командировал в Италия. 

Министерство на земеделието не толерира подобен род действия и поведения“, заключи зам.-министър Неделков.  

Името на Христо Даскалов нашумя покрай скандала с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ през лятото. Тогава той обяви, че му е предлаган подкуп, за да пази частната лаборатория „Евролаб 2011“, която отговаряше за контрола на товарите с храни, влизащи от граничния пункт в България. Фирмата бе отстранена от границата, а БАБХ пое контрола. Но впоследствие съдът отмени това решение. 

През следващите месеци този епизод бе многократно посочван от представители на „Продължаваме промяната“ като причина за свалянето на кабинета "Петков". 

На мястото на Даскалов за ръководител на БАБХ със заповед на министър-председателя е назначен Христо Вълчанов. Досега той бе заместник-изпълнителен директор.  

В отговор Христо Даскалов посочи Вълчанов като „човека, който в края на 2021 г. започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата.“ В позиция, публикувана на страницата му във фейсбук, уволненият директор не отговаря по същество за причините, посочени като мотив за освобождаването му. Но дава да се разбере, че възприема това решение като отмъщение именно за действията му около „Капитан Андреево“.  

Направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“. Това е отговорът на държавата“, твърди Христо Даскалов.