Общество

2500 здравни инспектори разпределят 1.5 млн. лв. възнаграждения

От Euronews България Euronews България

Близо 2500 служители на Здравните инспекции ще получат общо ресурс от малко над 1 млн. и половина лева възнаграждения.

Това заяви на работно посещение в Бургас служебният здравен министър Асен Меджидиев, който обаче подчерта, че финансовите възнаграждения от около 600 лева на човек са само за месец октомври.

Д-р Меджидиев уточни, че за да се удължи това изплащане на работещите в здравните инспекции, то е нужно отделът да бъде разгледан от Министерски съвет и бюджетът да бъде актуализиран.

Намерихме временно решение с огромните усилия, които екипът на министерството на здравеопазването положи, които обещах още преди 15 дниСлед като подсигурихме 10 млн. лв. за спешната помощ, които реално този месец вече ще бъдат разпределени, методиката е уточнена и към 20-то число те ще получат увеличението считано от 1-ви октомври. За РЗИ успях тъй като с постановлението от 29-ти юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по колективния трудов договор са изключени държавните администрации в това число и са и РЗИ-тата и други структури като националния съвет по лекарствени продукти. Затова няма как да се увеличат заплатите с тези пари, които тогава са били отпуснати. Намерихме средства от бюджета на министерството на здравеопазването и сега от октомври месец ще бъдат компенсирани около 600 лева средно, каза още министърът.