Европа

Парламентарни избори в Латвия: Партията на досегашния премиер Кришянис Каринш печели вота

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Партията на досегашния премиер на Латвия печели парламентарните избори в страната. Следващата седмица Кришянис Каринш ще започне преговори за съставяне на ново правителство. Вотът за нов латвийски парламент се проведе в събота.

Управляващата партия "Ново единство" на премиера на Латвия Кришянис Каринш печели парламентарните избори в страната. Формацията получи близо 19% подкрепа при преброени 95% от бюлетините. Социалдемократите, които обичайно заемат първите места, сега може да изпаднат от парламента. Латвийците гласуваха в събота на фона на притесненията около войната на съседната за тях Русия в Украйна.

 

Нито аз, нито правителството, нито страната се страхуваме. Познаваме Русия и руската политика от много години. Опитахме да предупредим съседите ни за опасността, много преди да избухне войната. Ще продължим да развиваме армията си и да работим в тясно сътрудничество с държавите от НАТО, за да гарантираме, че Балтийският регион ще остане в безопасност.

Кришянис Каринш, премиер на Латвия

В понеделник партията на Каринш ще започне преговорите за ново правителство. Досега премиерът ръководеше страната в коалиция от пет партии.