Политика

Радомир Чолаков, ГЕРБ: Ще търсим подкрепа за правителство от абсолютно всички

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ ще предложи меритократично правителство. Това ще бъде правителство, в което ще бъде излъчено във всеки сектор най-доброто, с което обществото ни, политическата класа и експертната общност разполага.

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria политикът от ГЕРБ и кандидат-депутат на партията Радомир Чолаков.

„Въпросът е към останалите политически сили – те биха ли казали „не“ на едно истински професионално, добро правителство, което трябва да вади България от всички тези кризи, в които тя се намира в момента“, посочи Чолаков и добави, че „трябва да се спре с това една група от обществото да се опитва да надделее и да пречупи друга група от обществото“.

Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще търси подкрепа от абсолютно всички.

Радомир Чолаков, кандидат-депутат от ГЕРБ

ГЕРБ ще бори инфлацията с овладяване на цените на електроенергията, стана ясно от думите на Чолаков.

Той посочи, че парите за обещанията в социалната сфера в предизборната програма на ГЕРБ ще бъдат осигурени чрез развързване на средствата, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Ако тези 56 млрд. бъдат развързани и влязат в икономиката, аз мисля, че няма да има никакви проблеми“, подчерта кандидат-депутатът на ГЕРБ.

По думите му изплащането на средствата по ПВУ са били излишно забавени заради лобистки проекти на предишната власт.

Чолаков не даде категоричен отговор дали ГЕРБ ще подкрепи предложения от служебния министър на правосъдието Крум Зарков законопроект за реформа на КПКОНПИ, но отбеляза, че има „сериозни забележки“ спрямо него и „със сигурност в парламента ще има силни дебати“, ако се стигне до обсъждането му.

На въпрос защо Бойко Борисов не участва в дебати и не дава интервюта в национални медии, Чолаков отговори:

Лидерски дебат може да бъде проведен между лидери. В момента, за съжаление, на политически терен няма алтернатива на Бойко Борисов – няма човек с такова относително тегло във вътрешнополитически и външнополитически план и с опита, с който разполага той. Напълно разбирам, че той няма основание да участва в дебат с когото и да било, защото няма адекватен събеседник.

Радомир Чолаков, кандидат-депутат от ГЕРБ

Чолаков не отговори директно на въпроса дали ГЕРБ ще номинира Бойко Борисов за министър-председател, ако получи мандат за съставяне на правителство.

„Бойко Борисов е човекът с най-голям опит като премиер и държавник, включително в сферата на външната политика, където следващите седмици и месеци ще бъде много важно кой ще представлява България. Кирил Петков свали толкова реномето на България във външнополитически план, че ще трябват неимоверни усилия то да бъде възстановено. Бойко Борисов никога не бива да се изключва като държавник, от когото България има нужда“, заяви политикът от ГЕРБ.

Червените линии са капиталната грешка на политиците от останалите партии, смята Чолаков.

„Мисля, че червените линии бяха разрушителни в българската политическа система и е страшно важно всички да спрат да говорят за червени линии“, посочи той.

Според него ако с нещо не бива да се правят компромиси, то е с опита и човешкото качество.

„В този исторически политически момент негативното говорене трябва да спре задължително и всеки да помисли за всички възможни консенсуси, които трябва да направим в следващите седмици“, каза Чолаков.

Той обаче изключи възможността ГЕРБ да се коалира с партия „Възраждане“ заради нейната идеологическа програма и посочи за пример въпроса с членството на България в ЕС.

„Те казват, че не искат България да е член на ЕС, което очевидно е вредна идея“, отбеляза политикът от ГЕРБ.

Вижте цялото интервю във видеото.