Политика

Андрей Гюров, ПП: Няма да търсим експертно правителство с подкрепа на ГЕРБ и ДПС

От Euronews България Euronews България

Защо от 12 години в България няма лидерски дебати и от какво се крие Борисов? Защо отказва да дава отговори на въпроси, а предпочита да прави монолози от телевизията на джипката? Българските избиратели наистина трябва да чуят какви отговори и каква визия за развитието на страната имат лидерите на основните политически сили.

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria бившият председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, а сега водач на листата на формацията в Благоевград, Андрей Гюров.

По неговите думи „Продължаваме промяната“ (ПП) е единствената политическа сила, около която може да се формира стабилно правителство.

„Затова ние поехме тази отговорност и заставаме пред нашите избиратели, търсейки тяхното доверие за сформиране на стабилно управление и избягване на спирала от избори“, коментира Гюров.

„Най-естествено е да търсим подкрепа от нашите коалиционни партньори и по-специално „Демократична България“, с които имаме сходни политики и програми за бъдещето на България.

Андрей Гюров, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“

Според него от БСП също са показали, че могат да правят компромиси в името на интересите на българските граждани.

Гюров категорично заяви, че ПП няма да се опитват да съставят експертно правителство или правителство на малцинството „под каквато и да е форма“ с подкрепа на ДПС или ГЕРБ.

Кой ще бъде номинацията на партията за министър-председател ще се обсъжда след изборите, стана ясно още от думите му.

„Не можем да направим причинно-следствена връзка между нашето управление и инфлацията. Инфлацията в България е толкова висока, защото години наред са натрупвани дефицити в страната, които не са решавани, а са затрупвани под килима. В момента, в който страната е изправена пред криза, най-бедната страна в Европа и най-пряко обвързаната с енергийните доставки от Русия нормално да има едни от най-високите нива на инфлация. Това не може да бъде предотвратено от никой икономист“, коментира политикът от ПП.

Това, което ние правим и доказахме, че можем да направим, е да спрем кранчетата към придворните фирми, кюлчетата и чекмеджетата, използвайки средствата, които остават в хазната, за да подпомогнем най-уязвимите социални групи – пенсионерите, работещите родители. Направихме детските градини безплатни, увеличихме заплатите на лекари, учители, за да могат младите хора да се чувстват спокойно в страната.

Андрей Гюров, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“

По думите на Гюров единственият начин да се справим с инфлацията е да бъдат осигурени достойни доходи за работещите българи.

„Въпреки широката социална програма, която ние активирахме в страната, спазвахме строга финансова дисциплина. Имаме по-нисък дълг, откакто влязохме в управлението и бюджет, който е на излишък, дори при тези разходи“, подчерта кандидат-депутатът от листите на ПП.

Той е категоричен, че дефицит в държавната хазна в момента няма.

„Дефицитът, който сме заложили в средносрочната програма за бюджета на страната, предвижда само заеми, които трябва да бъдат вложени в икономиката на страната чрез инфраструктурни проекти и инвестиции. Това са средства, които заети сега, ще се върнат многократно в гражданите и бизнеса на базата на повишен икономически интерес“, каза Гюров.

Не трябва да купуваме от „Газпром“, тъй като „Газпром“ просто не продава газ. Трябва да купуваме оттам, откъдето можем да получим сигурни доставки на газ на ниски цени.

Андрей Гюров, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“

Гюров отрече по времето на управлението на ПП да сме купували руски газ през посредници на 30% по-висока цена, както твърдят политическите им опоненти в лицето на ГЕРБ.

„Въпреки кризата, въпреки посредниците, цената, която постигнахме, е по-ниска от т.нар. „евтин газ“, който не получаваме, така или иначе, от „Газпром“, посочи политикът от ПП.

„България трябва да подпомага Украйна по всички възможни начини, така че тази война да бъде прекратена възможно най-бързо, а тя може да бъде устойчиво прекратена единствено, когато Русия се изтегли от всички окупирани територии“, коментира Гюров позицията на „Продължаваме промяната“ по отношение на войната в Украйна.

Вижте цялото интервю във видеото.