Политика

Политолог: Заради ниската избирателна активност не е ясно кой ще е втори

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Аз кампания не видях. Бяхме свидетели на нещо като феномен със затихващи функции. Като започнем от миналата година и стигнем до тази, кампаниите бяха все по вяли.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Любомир Стефанов.

Политиците не знаят как да се преборят с ниската избирателна активност и какво да кажат на гражданите. Ситуацията е много напрегната и никой не иска да поеме отговорността да изкара докрай един мандат., защото решенията, които трябва да се вземат са сложни и ще те запишат в тази част на историята, в която няма да се гордееш с нея.

Т. нар. лидерски дебати в България не се превърнаха в традиция. Още от втория мандат на президента Първанов се наложи едно такова отношение, в което водещите политически сили не участват в преки сблъсъци с много странно формулирани аргументи. Това като го разтеглим във времето стигаме до днес, където благодарение на личните нападки, тъй като всичко стана лично, никой не иска да си говори. Търсиш сблъсък с цел да се скараш и да залепиш поредната порция квалификации.

 

На предстоящите избори е важно кой ще бъде втори. Това може до голяма степен да катализира процеса. Не е ясно кой ще е той, ниската избирателна активност може да преобърне много неща.

Ако на 2 октомври вечерта видим подобен сценарий като на изборите за Европейски парламент през 2009 г., когато почти до последно ДПС бяха втори? Ако ДПС или Възраждане са втори? Тогава формулата за съставяне на кабинет става по-трудна, но от друга много ясно се избистря хоризонтът, тъй като ще има ценностен избор както обичат господата от ПП да го формулират.

6% разлика са и много и малко. Ако избирателната активност е 40% това ще бъде в рамките на 50 до 100 000 гласа. Въпросът е как разчитат политиците сигналите. Досега чуваме от тях, че ако не излязат правилните сметки, не се подреждат и правилните коалиции, респективно нямаме управление.

Политиците не разбират, че правителството и създаването на управление не е детска игра, а отношение към държавата и делата на общността. Показвайки, че ако на теб не ти харесва няма да се занимаваш с това, показваш несериозно отношение към политиката и значи нямаш работа в нея.

Вижте цялото интервю във видеото.