Култура

Изкушаващи предложения от културния календар на Европа в края на септември

От Euronews България Euronews България

От изложба на словашката скулпторка Мария Бартушова до ретроспектива на австриеца Оскар Кокошка в Париж – ето някои от изкушаващите предложения от културния календар в Европа в края на септември:

Жени, неполучили признанието, което заслужават... Галерия Тейт Модърн в Лондон излага творбите на Мария Бартушова. Словашката скулпторка, родена в Прага, създава първично експериментално и абстрактно изкуство по носа на комунистическата власт в бивша Чехословакия. С гипс и хартия, а също и с бронз и алуминий, тя вае скулптури, придавайки им уникални и различни форми.

20 000 предмета, включително десетки бронзови изделия от Бенин, ще бъдат изложени за последен път в новия Хумболтов музей в Берлин, преди да бъдат върнати в Нигерия. Много от тях са били разграбени по време на колониализма, от XVI до XVIII век. Произхождащи от африканското кралство Бенин, тези произведения са част от постепенното признаване от страна на Берлин на престъпленията, извършени от бившата Германска империя, по-специално геноцида в Намибия.

Музеят за модерно изкуство в Париж излага творби на Оскар Кокошка. Художник, писател, поет и драматург, Кокошка се откроява с ролята си в артистичните и интелектуални катаклизми във Виена от началото на XX век, като тогава е бил яростен противник на фашистките режими. Съвременник на Егон Шиле и Густав Климт, дарен с истински талант за провокация, творецът се превръща в "лошото дете" на Виена.