Политика

Частично бедствено положение заради мигрантския натиск

От Euronews България Euronews България

Към частичното бедствено положение на област Хасково и Ямбол ще се включи и Бургас, тъй като процедурата чисто административно трябва да избегне тромавите документални процедури, които могат единствено да забавят предстоящ ремонт на горските пътища. Намирам се на път, който е що годе добър, но навътре в гората те са в ужасно състояние, които ежедневно разбиват автомобилите както на гранична полиция и военните, така и на горските инспектори които пък проверяват за незаконна сеч. Днешната работна проверка на министрите Иван Демерджиев и Явор Гечев всъщност целяха както проверка за незаконна сеч, така и за състоянието на пътищата в пограничния район. Подробности за инспекцията вижте в следващия репортаж.

Частично бедствено положение заради мигрантския натиск по българско-турската граница е обявено в Свиленград и Тополовград, както и в някои общини в Бургаска и Ямболска област.  За първи път в региона се въвежда бедствено положение заради бежанска вълна. По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев  вълната от нелегални мигранти нараства ежедневно.

 

Най-често преминават нашата граница със стълби, с които прескачат ограждението. В момента сме направили всичко възможно и необходимо не само ние. Имаме активно съдействие от турска страна, така че след срещите които проведох и с турския вътрешен иминистър и с гръцкия вътрешен министър много по-добра е координацията в момента, много по-добра е взаимопомощта между служите на отделните държави, така че много по-голяма част от мигрантите които искат да преминат границата ние ги възпираме още на съоръжението.

Иван Демерджиев - вътрешен министър

С обявяването на частично бедствено положение ще може спешно да започне ремонт по горските пътища, които водят до граничната бразда. Така Гранична полиция и военните ще могат да се придвижат без проблем в  района.

По думите на Демерджиев 50% от техниката на "Гранична полиция" е компрометирана заради коловозите, които са се образували по пътищата. По този начин се затруднява охраната на границата.
 От днес съвместни патрули между Гранична полиция и горски служители  следят за нелегалния трафик на мигранти и незаконната сеч, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев.

 

Има нарушения пак казвам в цялата държава не само как да кажа на локалното място. Призивът ми е обаче редица от нещата, които засичаме може и да не са правилни, но са законно издържани- тоест ние на практика проверяваме законност.

Явор Гечев - министър на земеделието 

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев допълни, че след опита на мигранти да преминат с лодка по море, ще бъде следена и морската граница, а граничният контрол по вода ще бъде засилен. 

 

Елена Танева, кореспондент на Euronews Bulgaria в Бургас