Общество

Журналист: Независимостта е успех на правителството и княза

От Марина Матева Марина Матева Журналист

„Това е успех в голяма степен както на правителството на Малинов, така и на Царя, който тогава все още е княз – Фердинанд, тъй като те много умело се възползват от международното положение.“ Така журналистът Георги Ангелов коментира в ефира на Euronews Bulgaria обявената преди 114 години българска Независимост.

 

От една страна, това е т. нар. „балканска криза“ – тя е с много аспекти, най-важен от които е желанието на Австро-Унгарската империя да анексира Босна и Херцеговина. Ние много добре се възползваме от това желание. От друга страна, тази прословута железопътна линия, която принадлежи на Османската империя, но всъщност е собственост на барон Хирш, който пък е представител на тази същата Австро-Унгарска империя. Вследствие на една стачка, тя е национализирана – Малинов прави еднократен акт, който не е подкрепен от никого. Така се заплита една много сложна ситуация, ние сме почти на прага на война с Османската империя. Русия, както винаги, се намесва, но от съвсем егоистични подбуди – тя обещава на Австро-Унгария безпроблемно анексиране на Босна и Херцеговина при условие, че получи така мечтаните Проливи.

„Независимостта не е дело само на българската дипломация. Нека да не забравяме, че ако през следващата 1909 година не бяхме признати най- напред от Османската империя, след това от другите Велики сили, това нямаше как да се случи“, припомня журналистът.

„Реално ние нарушаваме клаузите на Берлинския конгрес. Но София не е сама в това си решение, тъй като на следващия ден Виена анексира Босна и Херцеговина. Ние, малко цинично казано, „минаваме между капките“, каза още той.

Цялото интервю вижте във видеото.