Euronews Уикенд

Седмица на мобилността: Какви препятствия се крият пред хората с увреждания?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В европейската седмица на мобилността обръщаме поглед към предизвикателствата пред хората с увреждания. В италианската столица Рим придвижването за тях се оказва почти невъзможно. Според действащото законодателство италианските общини са задължени да премахнат всички т.нар. архитектурни бариери, но се оказва, че по-малко от 5% от тях са направили нещо по въпроса. От Euronews Italy проследиха как протича един ден на човек с увреждания в Рим. 

Придвижването в Рим е ежедневна борба за хората с увреждания. Така изглежда животът на Дарио през последните седем години - от момента, в който напуска дома си. Дупките по тротоара, високите стъпала и липсващите рампи - повечето - проблеми, на които другите не обръщат толкова внимание, се превръщат в невъобразими препятствия, които често го принуждават да се движи по средата на улицата.  

 

Чувствам се много разочарован, не лично, а като член на общността - особено като си помисля за хората, които имат по-малко късмет от мен. Хората, които са по-крехки или имат по-сериозни форми на увреждания от мен, или разполагат с по-малко средства. През годините те просто биват принудени да се предадат, сякаш това е неизбежна съдба, докато всъщност им се отнемат основни права.

Дарио Донго

Разочарованието на Дарио не може да бъде по-видимо, докато пътуваме с него с обществен транспорт, за да стигнем до историческия център на Рим. Когато пристигаме до крайната цел, той се оказва блокиран, тъй като асансьорът не работи.

След повече от 30 минути чакане, най-накрая ни казват да сменим станцията. Но след като стигаме до Колизеума, нещата отново се усложняват. 

Години на пренебрежение са част от причините системата да не работи както би трябвало.

 

През последните 14 години нашите системи и инфраструктури не са били поддържани, а и не са били преразглеждани. Така че днес сме с едно доста тежко наследство, което означава, че през следващите три години ще трябва да работим нон-стоп, за да върнем всичко в нормално състояние. Това означава нови инвестиции и средства, с които разполагаме благодарение на плана за възстановяване и устойчивост. Всичко, от което се нуждаем сега, е да ги приведем в пълна експлоатация. Трябва да организираме търгове и да извършим подходящите ремонтни дейности, но най-важното е, че се нуждаем от планиране.

Еудженио Патане, зам.-кмет по въпросите на мобилността, Рим 

Въпреки предизвикателствата Дарио не иска да спира да се движи - с надеждата, че неговата битка може да помогне да се променят нещата веднъж завинаги.

 

Само така нещата могат да се променят, особено чрез натиск отдолу нагоре. Всички трябва да очакваме, че нещата работят както трябва, в противен случай никога няма да бъдат поправени.

Дарио Донго

Неотдавна общинското звено за обществени транспортни услуги в Рим смени ръководството си, за да подобри ефективността си. Като добавим и средствата от плана за възстановяване и устойчивост и тези, които ще бъдат използвани за юбилея през 2025 г., се образува шанс столицата на Италия да се преобрази и да се превърне в град за всички, а и в много по-удобно място за живеене.

Джорджия Орланди, Euronews, Рим.