Бизнес

Бивш служебен икономически министър: При отпадане на дерогацията, горивото може да стигне до 4 лв. за литър

От Диана Радева Диана Радева Журналист

„Дерогацията беше направена в полза на българските граждани и ако не работи така, то наистина няма полза да съществува и по-добре да бъде прекратена“. Такова мнение изрази в ефира на Euronews Bulgaria бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов относно различните предложения за отмяната на дерогацията (изключение) за внос на нефт и нефтени продукти от „Лукойл Нефтофим“ в Бургас. Последно управляващите се разбраха тя да започне да отпада поетапно от март идната година. Предстои предложението да бъде внесено за одобрение в парламента. 

Според него „при положение, че дерогацията я има, цените би трябвало да са ниски, от друга страна да се изземат свръхпечалбите на „Лукойл“.

Явно настоящето правителство не може да овладее цените на горивата, в момента те са 3.30 лв. за литър, въз основа на какво ползваме руски суров петрол, а цената е такава. Управляващите не се справят с този проблем, смята Стоянов.

По думите му ако дерогацията отпадне, то цените на горивата ще се покачат, но няма да е така шоково. „Трябва да организират навреме логистиката, защото ако не стане, възможно е да има 2-3 седмици недостиг на горива, опашки на бензиностанциите. До 4 лв. за литър могат да достигнат горивата“, прогнозира още той.