Свят

Папа Франциск ръкоположи 21 нови кардинали

От Тодор Драганов Тодор Драганов Журналист

По време на церемония на площад "Свети Петър", известна като консистория, Папа Франциск ръкоположи 21 нови кардинали. В момента има 137 кардинали-електори, като около 73% от тях са избрани от Франциск. Според експерти големият брой назначени от Франциск църковни служители дава по-голям шанс следващият папа да споделя неговата визия за по-приобщаваща и прогресивна Църква.

 

Струва ми се, че метафората за оркестъра може добре да осветли синодалния характер на Църквата. Една симфония процъфтява благодарение на умелото композиране на тембрите на различните инструменти: всеки от тях дава своя принос. Разнообразието е необходимо, то е незаменимо. Всеки звук обаче трябва да допринася за общия замисъл. Ето защо взаимното слушане е от съществено значение.

Папа Франциск

Осемнадесет от новите 21 са на възраст под 80 години.  Според църковните закони те имат право да се включат в тайния конклав за избор на следващия папа след смъртта или оставката на Франциск. За пръв път Малайзия и Южен имат кардинал, като с това си действие Франциск затвърждава подкрепата си за местата, които той нарича "периферии" на света. Това са региони, които са често раздирани от войни или където католиците са малцинство.