Европа

Балканист: Курти взе по-твърди мерки срещу сръбските банди на север и се стигна до ескалация

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Фундаменталната пречка за развитието на Косово е, че от 23 години все още се стреми да изгради своите държавни структури и да намери своето място в международните отношения, но поради различни причини не е признато за пълноценна държава, което създава проблем относно това да си контролира територията.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН.

Северно Косово не се чувства особено интегрирана част в косовската държава. Там имаме двойна липса на държавност. В такива случаи винаги групи извън закона успяват да наложат собствена власт и собствени правила“, коментира експертът последната ескалация на насилието в Северно Косово, при което загинаха един косовски албански полицай и трима въоръжени етнически сърби.

„Доста голямо количество незаконно оръжие е отркито“, отбеляза д-р Банчев. Той посочи, че външната реакция по случая засега е максимално предпазлива.

Когато има по-голяма яснота за извършителя обикновено фактори като САЩ, ЕС и дори Русия го посочват по-категорично, отбеляза балканистът. Според него това говори, че по-скоро сега няма индикации за държавна намеса, което е по-лошият вариант, защото това означава, че в основата на инцидента са криминални групировки.

В дипломацията има едно правило, че когато две страни не могат да се разберат, първото нещо, което трябва да направят и се счита за успех, е самото сядане на масата за преговори.

„Въпросът е кой ще направи първата отстъпка“, коментира д-р Банчев.

Сърбия разчита на това, че автономията на сръбските общини в Косово са вече договорени с Брюкселското споразумение през 2013 г. А новото косовско правителство иска тази стъпка да бъде част от цялостен процес на всеобхватно признаване, обясни балканистът.

„През тези територии (Северно Косово – бел. ред.) минава т.нар. балкански път на наркотиците, който генерира много престъпна енергия“, подчерта експертът.

Обикновено престъпните групи привличат в своите състави или бивши полицаи, или бивши професионални войници, тоест подготвени и способни да боравят с оръжие хора. Също така средставата, с които разполагат, им помагат да генерират сериозни арсенали.

„Там доскоро имаше една необяснима търпимост отстрана на косовските власти, които предпочитаха да поставят въпросите повече на политическо ниво, но да не засягат директно интересите на сръбските престъпни групировки. Правителството на Курти обаче има друг подход и се използват всички налични методи, с които разполага полицията – проверки, обиски. Оттам тръгна и този инцидент – камиони без регистрационни табели товарят нещо... и тук да бяхме видели нещо подобно щяхме да се притесним. При опита за проверка на камиона започва стрелба. Виждаме докъде се стигна“, посочи д-р Банчев.

По неговите думи единственият реален гарант за сигурността на сърбите в Косово е КФОР и в Сърбия го осъзнават, въпреки многократно отправяните от сръбското правителство и общественост критики към НАТО и ЕС.

Целия разговор вижте във видеото.