Политика

Радев: Не е нужно всеки осветен агент да се гони от страната

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

„Има дълбоко непознаване същността на работата на ДАНС, когато се освети някой агент не означава веднага изгонване от страната. Трябва да се установи кои хора е вербувал, да се установи мрежата, когато се експулсира всички усилия отпадат за разкриването на истината ако има такава агентурна мрежа.“ Това заяви пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев.

Хората явно не познават характера на службата, които правят такива действия, смята държавният глава.

„Единствената цел за реформи на службите е т.нар. тяхно подчиняване, за да не може никой да противостои. Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона“, подчерта Радев.

„Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност“, коментира президентът.

„ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато атакуват по невеж начин ДАНС, службата е длъжна да се защити“, обясни още той.

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии“, каза още президентът, помолен да коментира подкрепения днес от Комисията по отбрана проект на решение страната ни да предостави допълнителна военна помощ на Украйна.

 

 Темата за изгонените руски духовници бе коментирана по-рано днес и от премиера акад. Николай Денков.

„Прочетох доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ и съм съгласен, че тези хора трябваше да напуснат и да не бъдат допускани в България за следващите пет години. Смятам, че има критики към агенцията, защото в доклада видях информация за тази дейност и в предходни години, така че е отворен въпросът кога е трябвало да се реагира“, посочи Денков.

Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, когато се завърне от чужбина. Докладът е секретен, народните представители ще могат да го видят, но докато не бъде разсекретен, данните от него няма как да бъдат огласени“, допълни премиерът. По думите му от България не са изгонени руски свещеници, а хора, които са „работили срещу интересите на България“, каза още премиерът.