Свят

За първи път след издадената заповед за арест: Путин излиза зад граница, отива при Си Дзинпин

От Euronews България Euronews България
Putin Si Dzinpin Снимка: AP

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Пекин следващия месец за разговори с китайския държавен глава Си Цзинпин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията уточнява, че това е първото (публично известно) задгранично посещение на Путин, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за неговия арест.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, обяви, че "опитите на Запада за възпиране на Русия и Китай трябва да доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете сили."

"Перспективата през октомври е за задълбочени двустранни разговори между президента Владимир Путин и президента на Китай Си Цзинпин в Пекин", заяви Патрушев, цитиран от агенция "Интерфакс". Самият Патрушев по това време бе на среща в Москва с китайския външен министър Ван И.

Путин ще участва в третия форум на инициативата "Един пояс, един път" по покана на Си, отправена от китайския президент по време на визитата му в Москва през март.

Тогава, само дни преди посещението на Си в Русия, Международния наказателен съд издаде заповед за арест на Путин на основание на незаконно отвеждане на стотици деца от Украйна. Москва отхвърля обвиненията, припомня Ройтерс.

Кремъл заяви, че тази заповед за арест е свидетелство за враждебността на Запада спрямо Русия, която образува наказателно производство срещу прокурора и съдиите от МНС, издали заповедта.

Патрушев, който е близък до Путин, посочи, че Русия иска да развива взаимоотношенията си с Китай.

"Целта на Русия е напредък в развитието и укрепването на руско-китайските отношения", каза Патрушев, като добави, че между двете страни е налице "цялостно партньорство и стратегическо сътрудничество".

На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна на официално посещение в Иран. Целта - "да задълбочи връзките на Москва с Техеран", съобщиха руските информационни агенции, предаде БГНЕС.