Ексклузивно

Столтенберг пред Euronews: Надявам се съюзниците да приемат бързо Финландия и Швеция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

С подписването на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО процедурата по ратификация официално може да започне. Сега сред парламентите на страните членки на Алианса има един, който заплашва да блокира процеса - турския.

В последните дни Анкара призовава за екстрадиране от Финландия и Швеция на заподозрени в тероризъм. В интервю пред Евронюз генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, коментира, че това няма да доведе до забавяне на разширяването на военния съюз.

"Досега това е най-бързият процес по присъединяване в историята на НАТО. Молби за членство бяха подадени в средата на май. А сега взехме политическо решение и подписахме протоколите. Следващата стъпка е ратификацията в 30-те парламента на съюзниците. Много съм предпазлив, когато става дума за прогнози или обещания. Но последния път ни отне около година, а много съюзници вече казаха, че ще опитат да действат бързо. Надявам се да е така. Става дума за месеци." 

Въпрос: А съгласен ли сте, че турският президент е непредвидим и може да опита да изнудва Алианса? 

"Основното послание е, че подписаният меморандум дава добра платформа Турция, Финландия и Швеция да работят по-тясно в борбата срещу тероризма. Това е обща цел, която смятаме за необходима. Радвам се, че страните искат да работят по-тясно заедно." 

Въпрос: Кремъл и руският президент наблюдават отблизо - скоро ще има 1300 км граница с НАТО. Напрежението може да нарасне. Готови ли сте за това?

"Нашата колективна отбрана казва, че атака срещу съюзник води до реакция от целия Алианс. Един за всички, всички за един. И, предвид бруталното нахлуване в Украйна, точно затова трябва да засилим присъствието си в източната част на Алианса с над 40 хиляди военни под наше пряко командване. И това не е за провокиране на конфликт, а за предотвратяване, за запазване на мира. Финландия и Швеция скоро ще са част от това."