Euronews Primetime

Емануил Йорданов: Ако се събере мнозинство за кабинет, ще се събере и за промените в Закона за КПКОНПИ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Всичко зависи от развитието на политическите процеси и мисля, че това ще се разбере в края на седмицата. Ако се събере мнозинство в Народното събрание за гласуване на кабинет, очевидно би имало мнозинство и за промените в Закона за КПКОНПИ. Това прогнозира в Euronews PrimeTime адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.

 

Но трябва да се подчертае нещо: тези изменения, които сега би трябвало да се приемат, едва ли ще решат всички проблеми във въпросния закон. И очевидно човекът, който оглави КПКОНПИ, ще трябва да база на анализа, който направи в първите месеци на работата си, да предложи и следващи изменения, които да доведат до това, законът да бъде работещ, и съответно, да бъдат гарантирани правата гражданите. Защото в момента това не е така.

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър

Според бившия вътрешен министър за последната една година може да се даде добра оценка на МВР – случили са се дота неща, върви се напред. Дано нещата продължат в тази посока, включително и дано има някакво по-добро взаимодействие с Прокуратурата, надява се Йорданов.


Адвокатът взе отношение и по задочния спор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вътрешния министър в оставка Бойко Рашков.


Бойко Борисов би трябвало да си спомни чувалите с бюлетини, разнасяни от депутати, пъхането на бюлетини в чорапогащници в Плевен и други такива неща, припомни Емануил Йорданов. „През 2011 година, когато бяха президентските избори, имаше една делегация (мисля, че от ОССЕ), с която разговаряхме за най-често срещаните нарушения на закона при изборите в България. Първоначално те не повярваха, но когато им разказах съвсем конкретни неща, забравиха да се съмняват. Така че едва ли Бойко Борисов е най-подходящия човек, който може да говори за изборни нарушения“, убеден е той.


Възможно е да има рокада начело на МВР дотолкова, доколкото се събере мнозинство в Народното събрание. Към този момент аз не виждам мнозинство, смята биовшият вътрешен министър.


Цялото интервю вижте във видеото.