Култура

София отбелязва Деня на Африка с богата програма

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Днес е Денят на Африка, той се чества всяка година на 25 май - датата, която съвпада с учредяването на Организацията за африканско единство през 1963 г.. От тогава Денят на Африка се отбелязва в целия свят, като демонстрация на идентичността, единството и културното разнообразие на африканския континент. Африканските диаспори по света също празнуват, като организират най-разнообразни събития. 



Денят на Африка се чества в България още от 1963 година, когато африканските държави са решили да отворят посолства в нашата страна, каза в студиото на Euronews Bulgaria Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас.

Този празник се организира много мащабно, правят се конференции, филмови фестивали... И празници на открито, както ние ще го направим тук, пред Народния театър, в събота, 27 май“, каза още тя.

 

 

Нашето събитие ще бъде открито от вицепрезидента на България Илияна Йотова. Държа да поздравя г-жа Йотова от името на колегите африкански посланици.

В студиото бяха поднесени марокански сладки и чай.

Българската публика обожава нашата чаена церемония, сподели г-жа Мидауи. Що се отнася до мароканските сладки, те са по-различни от българските и от европейските като цяло, добави тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото.