Общество

Експерт: Цената на истинския мед започва от 10-12 лв. килото, всичко по-евтино от това е фалшификат

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Наистина пчелите са извънредно важни за човечеството. Най-вече поради тяхната опрашителна дейност. Те съществуват, по груби изчисления, още отпреди 150 млн. години и за това време са развили симбиоза с ентомофилни растения. Около 70% от селскостопанските култури се нуждаят от опрашването, извършвано от пчелите. Около 1/3 от храната в човешката диета зависят пряко от опрашването на пчелите.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на Националната научна асоциация по пчеларство д-р Йордан Христов, който е и асистент в Института по животновъдни науки в гр. Костинброд и ветеринарен лекар.

Една част от отравянията по пчелите са предизвикани от неоникотиноидните пестициди, които бяха забранени в ЕС. За съжаление, тъй като явно играят различни финансови интереси, имаше дерогация, т.е. да могат тези пестициди да бъдат използвани за определено време.

Следващата причина за намаляването на популацията на пчелите е широкото разпространение на заболявания и паразити по медоносните пчели, посочи експертът.

Друга причина са промените в климата. Меките и топли зими у нас не се отразяват добре, тъй като те нарушават техния биологичен ритъм. Те все още не са се приспособили към тези климатични промени, които настъпват твърде бързо, обясни д-р Христов.

Синдромът на празния кошер е установен за първи път в САЩ. Касае признаци като рязко намаляване на популацията пчели в кошера. В същото време се намират много малко умрели пчели. Не се намират и причинители на болести. Тоест, на първи поглед изглежда необяснимо. Този синдром не се наблюдава в България, което не означава, че нямаме проблем със смъртността по пчелите, но тя е предизвикана поради други фактори“, отбеляза специалистът.

Той коментира, че в България се внасят големи количества мед от Украйна и Аржентина.

„В България пчеларството не е смятано за приоритетен отрасъл. По принцип България е държава с малко потребление на мед. Средно сметнато употребяваме по-малко отколкото в Западна Европа и Централна Европа. Средното потребление е 200 грама мед за година у нас. Чисто икономически е причината голямата част от българския мед да се изнася в чужбина“, посочи д-р Христов.

По съвсем груби разчети производствената стойност на един буркан български мед е не по-малко от 5-6 лева на килограм. Ако видите в магазинната мрежа да се продава на тази цена, това просто не е възможно и най-вероятно се касае за друг продукт или фалшификат, но просто не е истински мед.

Продажната цена започва от 12 лв. Зависи от вида и състава на меда. Може да бъде и повече – 15-16 лв. на килограм. Аз не бих си купил мед на дребно, който е под 10 лв. на килограм“, добави д-р Христов.

Медът, който се захаросва със сигурност е истински, но има и пресен мед, който още не е захаросан и също е истински, каза още експертът.

Специалистът коментира, че в България през последните години се наблюдава повишена смъртност сред пчелните семейства и посочи факторите за това – на първо място е отравяне от пестициди, използвани неправилно от фермерите. Следват заболяванията по пчелите. Третата група причини са свързани с климата и грешки при отглеждането.

По думите на д-р Христов проблемите с пчелите не са нерешими, но особено важна е намесата на държавните институции и взаимодействието им с пчеларите. Според специалиста има много неща, които трябва да се направят, едно от които е да се подобри ветеринарното обслужване.

Друг проблем е, че няма нито един Институт по пчеларство у нас, както и това, че за наука, свързани с пчелите, не се отделят достатъчно средства.

Целия разговор вижте във видеото.