Икономика

Стикер вече показва продукти с трайно ниски цени в две вериги

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините. Той е разработен от министерството на икономиката и вече е предоставен на веригите магазини, които са изявили желание за включване в информационната система foodprice.bg. Целта е потребителите да могат да се ориентират кои цени са обозначени на платформата.

На щандовете на две от големите вериги магазини в страната потребителите вече могат да забележат нов специален стикер до етикета показваш цената. Идеята е чрез него да се обозначат онези стоки, които в рамките на една седмица са запазили най-ниска цена.

„Могат да станат и по-ниски, както ние сме подали цените на нашето мляко, тя е била една, но сега сме стигнали цени от 2.50 за литър мляко. Могат да бъдат по-ниски, но не могат да бъдат по-високи и трябва да се задържали на тези нива една седмица“, коментира Максим Иванов, изпълнителен дриректор на кооперативно търговско дружество. 

Инициативата е на министерство на икономиката. Целта да се използват данните от правителствения сайт foodprice.bg и да се селектират най-ниските цени, за да ги намерят потребителите по-лесно по щандовете.

„ Като сме отбелязали цените продуктите на наши партньори в млечния сектор и веднага се вижда как хората ги търсят конкретно и виждайки стикера се насочват към този продукт конкретно“, каза той.

Според търговците продуктите, които са собствено производство на веригата много по-често попадат в диапазона на най-ниските цени за седмицата.

„Това, което в момента е на платформата и можем да предложим всъщност половината е наше производство, но за останалите продукти на наши партньори, които са бързооборотни стоки, ние няма как да гарантираме устойчиво ниска цена“, допълни управителят Ваня Боюклиева.

А в един от магазините в столицата може да се види още едно въведение – електронен етикет, който показва цената в лева и в евро в реално време. Идеята е да свикнат клиентите с преобразуването на валутата.  В магазина са инсталирани специални предаватели, които излъчват инфрачервен сигнал, чрез който цената автоматично може да се смени.

„ Електронният етикет изсветлява много процеса на пазаруване, клиентите имат гаранция, че това, което видят, толкова ще платят. Няма как да има спекула или измама“, каза още тя.

От министерство на икономиката са категорични, че въвеждането на единния стикер ще допринесе допълнително за спада в цените.