Свят

САЩ призова гражданите си незабавно да напуснат Русия (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които се намират в Русия, незабавно да напуснат страната, на фона на ареста на журналиста от „Уолстрийт Джърнал“ Иван Гершкович.

Съединените щати са силно обезпокоени от информацията за задържането на американски журналист от страна на Русия, добави той. Според него руските власти правят "опити да сплашват, потискат и наказват журналисти" и активисти на гражданското общество.

Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина. Повтаряме категоричните предупреждения за опасностите, призова и говорителят на Съвета за национална сигурност.

Насочването на руското правителство към американски граждани е абсолютно и напълно неприемливо. Осъждаме задържането на г-н Гершкович по най-категоричен начин. Осъждаме и продължаващото преследване и репресии на журналисти от страна на руското правителство. Американците трябва да се вслушат в предупреждението на правителството на САЩ да не пътуват до Русия. Гражданите на САЩ, пребиваващи или пътуващи в Русия, трябва незабавно да отпътуват, както продължава да съветва Държавният департамент.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Държавният департамент е в пряк контакт с руското правителство във връзка със задържането от Москва на журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл" Иван Гершкович, съобщи в изявление Белият дом. Русия от своя страна заяви, че ще предостави на Вашингтон консулски достъп до журналиста, който бе задържан по обвинения в шпионаж. 

Администрацията на президента Джо Байдън поддържа контакт и със семейството на задържания, както и с неговия работодател.

От организацията „Репортери без граници“ също осъдиха ареста на американски репортер на The Wall Street Journal от руската служба за сигурност по обвинение в шпионаж. Това е първият случай на задържане на американски кореспондент от времето на Студената война. Според тайните служби американецът е събирал информация, представляваща държавна тайна, "за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс". Вестникът отхвърли обвиненията и поиска освобождаването му.