Свят

Мартин Табаков, международен анализатор: Нетаняху е подложен на разнопосочен натиск

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В момента Нетаняху е подложен на изключителен натиск от няколко посоки. Така Мартин Табаков, политолог и международен анализатор, коментира в студиото на Euronews Bulgaria ситуацията в Израел – оттеглянето на проекта за съдебна реформа, вследствие на продължаващите и към момента протести.

 

Един път (натиск – бел. ред.) от тези широки граждански протести. Втори път – натиск, идващ от неговите по-малки и радикални коалиционни партньори, които са основните апологети за прокарването на този тип законодателство. И трети път – може би най-чувствителния натиск – отношенията със САЩ и конкретно с администрацията на Джо Байдън. Която вече си позволи да каже, че по никакъв начин не подкрепя усилията на Нетаняху в посока реализирането на това съдебно законодателство.

Всичко това, включително как ще протичат оттук насетне тези преговори, зависи от всички тези фактори и тази динамика, която ще наблюдаваме, обобщава анализаторът.

Според него, на базата на това, което Нетаняху каза, отстъплението му е по-скоро временно. Министър-председателят на Израел заяви, че може към момента да суспендира усилията на неговия кабинет да прокара тази съдебна реформа, но той не се отказа от нея, посочва политологът. Дали обаче ще продължи, и с какъв интензитет, предстои да видим, на базата на това как ще се развият вътрешнокоалиционните взаимоотношения в неговия кабинет, смята той.

Цялото интервю вижте във видеото.