Европа

Голям горски пожар избухна в Испания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Първият голям горски пожар за годината в Испания, изпепелил досега над 4000 хектара земя, влезе в четвъртия си ден, като местните власти се опасяват, че ситуацията ще се влоши поради неблагоприятни метеорологични условия.

Огънят се разгоря от средата на март, а високите, почти летни, температури и продължителната суша в страната допълнително усложниха ситуацията.

Продължават усилията по гасенето, включително чрез използване на разузнавателни дронове за идентифициране на 40-километровия периметър на огъня, както и самолети и хеликоптери.Ветровете и сухите условия затрудняват огнеборците да овладеят пламъците.В източните провинции Кастейон и Теруел огънят доведе до евакуацията на 1500 души, предимно възрастни хора.

Разследването на причините за пожара все още не е приключило, но най-вероятната е „човешки фактор“. Затова премиерът Педро Санчес призова фермерите да бъдат особено внимателни при горенето на стърнищата.

Според Държавната метеорологична агенция през следващите дни вятърът в региона ще бъде по-сух от южния бриз сега, което ще затрудни допълнително работата по гасенето на пожара.