Euronews Primetime

Войната в Украйна: Киев се готви за контраофанзива

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Global_And
Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна ще контраатакува много скоро, тъй като руската офанзива изглежда отслабва, заяви командир от украинската армия. Войната обаче може да продължи с години, ако доставките на оръжие не бъдат ускорени, предупреди украинският президент.

По време на дипломирането на над 300 офицери - Володимир Зеленски заяви, че очаква победа.

 

Намираме се в решаващ етап от борбата за нашите независимост и суверенитет - борбата за Украйна, която продължава от векове и е станала част от живота на няколко различни поколения.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На този фон от Русия поискаха създаването на буферни зони около анексираните от Москва украински територии. И критикува изпращането на боеприпаси с обеднен уран от Великобритания за Украйна. Според Москва веществото би навредило на здравето на украинците. 

 

Освен това при използване на патрони с обеднен уран големи обработваеми площи в Украйна ще бъдат замърсени и транспортните средства ще разпръснат радиоактивни вещества върху останалата част от нейната територия.

Игор Кирилов, ръководител на Силите за радиационна, химическа и билогична защита на Русия

От Лондон настояват, че става дума за стандартен компонент, който използват в снарядите си от десетилетия. 

Международният наказателен съд и Украйна се съгласиха да открият офис в страната, за да улеснят разследванията, свързани с военни престъпления. В петък се появиха кадри, за които се твърди, че показват завръщането на 17 деца обратно в Украйна, след като са били депортирани в Русия.

Междувременно Словакия достави първите 4 от общо 13 изтребителя МиГ-29, обещани на Украйна.