Добро Утро, Европа

Виктор Стоянов: Въпрос на дни е да бъде заличен и клуб „Цар Борис III” в Охрид

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Същата съдба очаква и другото дружество от Охрид – българския клуб „Цар Борис III”. Въпрос на дни е то също да бъде заличено от централния регистър. Това прогнозира Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, след новината за заличаването на клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

Скопие направи това, което започна като процес още октомври миналата година, приемайки нов закон с ретроактивно действие - това е в нарушение на европейското законодателство, измисляйки си, че дадени имена, които Скопие субективно реши, били обидни за обществото. И това им давало право да дерегистрират дружества.

 

Ето какво още каза той:

Какво предстои? Ръководствата и на двете дружества ще осъдят Северна Македония в Европейския съд за правата на човека, това е гарантирано. Тъй като е нарушено правото им да се сдружават на културен и етнически принцип.

Практически, клубовете са дерегистрирани като имена, като сдружения. Но тези помещения, които са наети, в които се събират българи, могат да продължат да функционират. Предполагам, че властта ще ги накара да махнат табелите отвън. Тоест, функционирането на самите помещения, събирането на българите – това никой не може да го забрани и не е незаконно. Просто са дерегистрирани имената на дружествата.

Дейност може да се извършва само неофициално, от ничие име, защото клуб няма да има, дружество няма да има.

В крайна сметка, Скопие постигна целта си – официално да дискриминира българите. И ще си плати цената за това. Част от цената е в ЕСПЧ в Страсбург. По-голямата цена ще бъде свързана с тяхната евроинтеграция, която и без това е в застой. А за нашите партньори в Европа - България се е погрижила вече да разберат как официално Скопие се отнася към българите и правото им да се сдружават.

Новината се отнася негативно за двустранните отношения „София – Скопие“. А за чувствата и спокойствието на българите в Македония е много негативна – това е допълнителен удар за тях, за чувството им на сигурност в тази държава. Предполагам, че все повече и повече българи в Северна Македония ще емигрират от страната – един процес, който така или иначе се случва. От тази държава емигрират всякакви народности, но българите – приоритетно, защото са под натиск.