Европа

След Крим руският президент Путин посети Мариупол и Ростов на Дон

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Той е летял до Мариупол с хеликоптер, а после с кола, която шофирал сам, Путин е прекосил няколко района на града. Той спирал на различни места, за да говори с жителите и да разгледа е различни обекти. Това е първото му пътуване до пристанищния град Мариупол - украинската територия, която Москва незаконно анексира през септември.

По време на пътуването с него е бил и вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин, който го е информирал за хода на възстановителните и строителните работи в Мариупол и околностите му. Според него пътищата, по които минава маршрутът на руския лидер, вече са повече или по-малко ремонтирани.

Кремъл съобщава още, че Путин е провел и съвещание в командния пункт на така наречената „специалната военна операция“ в руския град Ростов на Дон. Съпровождали са го руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. В Крим път той беше по повод 9-тата годишнина от руската анексия на полуострова. Путин не е коментирал издадената от Мегдународния наказателен съд заповед за ареста му.