Свят

МВФ променя вътрешните си правила, за да отпусне заем на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд одобри промени във вътрешните си правила, които да позволят на МВФ да отпуска заеми на страни, изправени пред "изключително висока несигурност".

Преди това правилата на фонда не позволяваха отпускането на заеми на нестабилни държави, в които има война или природни бедствия. Крайният резултат е, че МВФ ще премахне пречките пред двустранните кредитори и донори за погасяване на дълга на кредитополучателите. Според агенцията, въпреки че в изявлението на фонда не се споменава Украйна, промените в правилата са пряко свързани с плановете на МВФ да отпуска заеми на страната. Източник от финансовата институция, близък до преговорите заяви, че фондът и Украйна ще постигнат първоначални споразумения за нов заем на 21 март. "Файненшъл таймс" цитира източници, според които МВФ е решил да одобри многогодишна програма за отпускане на заеми на Украйна. Според украинското министерство на финансите проектобюджетът за 2023 г. е с дефицит от 38 млрд. долара.

Междувременно стана ясно, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще бъде в Китай от 24 до 30 март. Тя ще бъде основният оратор на Китайския форум за развитие на 26 март в Пекин. След това, на 30 март, тя ще говори и на годишната конференция на Форума за Азия в град Боао в провинция Хайнан.

Георгиева заминава за Китай, непосредствено сред като новия премиер Ли Цян встъпи в длъжност. Тя ще настоява Китай да участва по-пълноценно в осигуряването на облекчения по дълга на държави в затруднено положение, вземали големи заеми от Пекин.