Избори 2023

Изборен експерт: Видеонаблюдението е безсмислена щуротия, която няма да спре манипулациите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Видеонаблюдението е една щуротия, която беше въведена, за да се успокоят градските партии, които няма структури по места и не могат да си попълнят секционните комисии.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Стоил Стоилов – бивш член на обществения съвет към ЦИК и изборен наблюдател.

„То е безсмислено, защото ние ще наблюдаваме това, което вече е в урната. Ако нещо е станало по време на изборния ден – примерно вадени са бюлетини, слагани са други бюлетини, имало е „индийска нишка“, някой си е заснел бюлетината, имало е контролиран вот най-общо, ние ще установим при броенето факти, които вече са налични в урната. Това ли искаме?“, коментира Стоилов.

Видеонаблюдението ще забави отчитането на гласовете и няма да предотврати манипулациите, които могат да се случат по време на самия изборен ден, смята изборният експерт. По думите му с парите за безсмисленото видеонаблюдение на изборите можехме да купим 20 детски линейки.

„Значи ние вместо да си купим 20 неонатални линейки и да спасяваме деца, ние събираме за тях капачки, а купуваме камери, за да гледаме как някакви хора броят нещо“, посочи Стоилов.

Според него след всички промени в Изборния кодекс никой не е седнал да направил експертен анализ защо има задраскани протоколи, невалидни гласове и манипулации, което е намалило още повече доверието в изборния процес.

Целия разговор вижте във видеото.