Общество

БСЛАФ: Приравняват лекарски асистенти и фелдшери на парамедици, а те нямат нищо общо

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В класификатора на професиите и длъжностите би трябвало всяка професия да се обозначава със съответен код. В съответния клас се определят т. нар. здравни специалисти, т.е. медицински специалисти, които се занимават със здравеопазване. В групата на този подклас се намират т.нар. парамедицински специалисти, което е в противоречие с понятието медицински специалисти.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшери Александър Александров.

Не е регламентирана професията в България. Това искаме да обявим на социалния министър – нашата група на лекарските асистенти и фелдшери попада в подгрупата на парамедиците, а пък професията ни е медицинска и се получава пълен хаос.

Тези бюрократични процедури са опасни за здравето на хората, защото медицинските специалисти са обучавани по медицина 4 г., а сега парамедици се внедряват в спешната помощ, които се обучават по година-година и половина и могат да бъдат назначени на длъжности, за които нямат нужната компетенция – да изпълняват функциите на лекарски асистент или фелдшер, а двете професии нямат нищо общо. Парамедикът е човекът, който помага на медицинските специалисти – дали ще са лекари, лекарски асистенти, даже медицински сестри.

Тази грешка при класифицирането не е от скоро, а е на повече от 20 г. Всичко идва от нехайността на Министерство на здравеопазването – някой специалист в кавички е превел думата фелдшер като парамедик. Неведнъж сме повдигали този въпрос.

Вижте цялото интервю във видеото.