Култура

Реставрират икони от църквата „Св. Стефан“ в Несебър

От Euronews България Euronews България

Започна реставрация на няколко от най-старите и ценни икони от храма-музей „Св. Стефан” в Несебър, които ще бъдат завършени преди старта на летния туристически сезон. А Старият Несебър получи важни предписания за опазване на архитектурата си, за да може да запази статута си като град на ЮНЕСКО.

Несебър продължава да е част от голямото семейство на организацията на обединените нации за културно наследство. Преди месец комисия от ЮНЕСКО направи редица забележки и предписания по отношение опазване на външния облик на града и най-вече височината на сградите. И този сезон не трябва да има цветни рекламни чадъри и тенти, а атмосферата трябва да остане все такава, напомняща на миналото.

 

Несебър е известен по принцип със старите църкви, това е и основната причина да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО.

Мартин Желев - служител на музея в Несебър

На полуострова са съществували много храмове от различни исторически периоди. Сега обаче могат да се видят 15 църкви, от които цялостно запазени са 10. Другите са в руини, но могат да бъдат видени на полуострова и също привличат много туристи от цял свят.

Стоянка Димова - уредник на музея в гр. Несебър

Месеци преди първите туристи стартира реализация на проект, финансиран от Министерството на културата и подкрепен от Община Несебър. Той има за цел да бъдат реставрирани някои експонати и да се проучи техниката и технологията на създаване на някои икони в църквата „Св. Стефан“. 

„Много пъти под иконата, в смисъл под този слой, видимия, излиза друг слой, по-стар, по-ранен. Нищо чудно да се открият и такива при тези, които са сега на реставрация“, споделя Мартин Желев.

В Несебър все още се намира една от характерните икони, създадени в местната школа по иконопис от 17 век, изобразяваща Христос като цар на царете. Една от най-разпознаваемите местни икони, сочена за шедьовър в майсторството, е на изкусен иконописец, създал 3D образ.

 

Малко по-различна е, обикновено виждате носи червено отдолу - цвета на Бог, отгоре е синьо - цвета на хората. Тук е облечен като митрополит с такива одежди, с корона на главата. Но интересното при тази икона е, че отворената книга и тронът са така нарисувани, че винаги гледа към теб. Перспективата просто е такава, че те следва. Сега, ако гледаме тук, от малък ъгъл дори, винаги книгата е отворена към мен. Ако дойда от тази страна, сега сочат насам.

Мартин Желев - служител на музея в Несебър

Интерес за редица туристи са все още експонираните в музея златни съкровища, намерени в некрополите, някои от които изработени от месембрийски ювелири.

 

Принадлежали са на знатни месни аристократки да кажем, по-заможни дами. Това всъщност са погребални бижута, те са специално изработени за погребението, затова са толкова фини. Някои са просто златен лист и са съвсем фини.

Мартин Желев - служител на музея в Несебър

Сред накитите, намерени при разкопки в стария град, са пръстени, инкрустирани с оникси и стъклени камъни, изображения на богините Атина и Афродита.

Очаква се до два месеца иконите да бъдат върнати в най-посещаваната църква-музей тук - „Св. Стефан”, отбелязана и в архивите на ЮНЕСКО, по чиито стени и до днес стоят изографисани рисунките на древните рибари-месембрийци, молещи за закрила от Бога. 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Несебър.