Политика

Политолог: Партия агитира срещу изборите? Интересна българска иновация

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Поредната кампания, пореден епизод на един сериал, който започва да става по-скучен, както за партиите, така и за хората, което е разбираемо – изморени са и партиите, и хората.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Теодор Славов от Института за правни инициативи. Той не очаква по-голяма стабилност след изборите на 2 април, защото лидерите на политическите партии са насочили поглед към местните избори.

По думите му партия като „Възраждане“ успява умело да насажда страхове у хората във връзка с еврото. 

Много е вредна поляризацията в България да се случва по теми, свързани с външнополитически въпроси. Това е много вредно, не решава проблеми.

„Ще отсъстват теми в кампанията, като например за данъчната реформа, която спря от години. България е сред страните с огромни неравенства“, отбеляза политологът.

Той посочи, че през тази кампания има и български нововъведения в политическата практика – партия, която агитира да не се участва в политиката.

„Това е ВМРО-БНД, които давайки си сметка, че не могат да вземат и субсидия, призовават да не се подкрепи никого. Хем участваш, хем не участваш, интересно“, допълни Славов.

Според политологът санкциите по „Магнитски“ няма да се отразят електорално на резултатите на партиите, но ще повлияе на цялостния политически диалог.

„Не може след толкова години преход, толкова реформи, конституционни промени за съдебната власт и да няма нито един осъден от висшите етажи на властта за корупция“, коментира още политологът.

По думите му и най-добрият законопроект да се приеме, това няма да доведе автоматично до доверие на гражданите в институциите на съдебната власт.

Вижте целия разговор във видеото.