Култура

В Атон започва изследването на османски документи

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В манастира Пантократор в Атон, винаги заобиколен от известна мистерия, изследователите за първи път се докоснаха до неизвестно досега съкровище. Хиляди редки ръкописи от османските време, включително най-старите от този вид в света.

 

Има приблизително 1300 оригинални византийски документа. Повече не съществуват никъде другаде. Тук имаме най-древните османски документи – преди падането на Константинопол, които се пазят в манастирите на Атон.

отец Теофилос

Византинистът Янис Панайотидис и изследователят Анастасиос Никопулос смятат, че не е възможно да се разбере икономиката и обществото на Атон под османско владичество, без да се вземат предвид тези документи, които регулират отношенията на монасите със светските власти.

 

Султаните запазиха Атон като последна следа от Византия, полунезависим и не го докоснаха. Те дори не държаха войски тук.

Янис Панайотидис, Византинист

Малката демокрация на монасите успя да спечели уважението на всички борещи се сили в региона. И това е така, защото Атон беше възприеман като люлка на мира, културата...

Анастасиос Никопулос, изследовател

Библиотеките в Атон, създадени преди повече от 1000 години, съхраняват редки и вековни произведения на няколко езика. Много са проучени, но тези от османски времена тепърва ще се изучават.