Политика

Социологът Васил Тончев: Наесен може отново да се изправим пред урните

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"Тези избори ще минат под доминацията на ГЕРБ и ДПС. Двете формации докараха до там нещата, че да са най-добре по отношение на изборната надпревара". Това заяви в предаването PrimeTime Васил Тончев от агенция “Сова Харис”.

"Изборите изчистват ситуацията, но тези не предлагат това и до някаква степен ги прави безсмислени. ГЕРБ и ДПС ще търсят съюзници, за да разширят представителността на следващия кабинет", посочи още той по отношение на ситуацията след вота на 9 юни. 

По мнението му ГЕРБ може "да се опитат да разделят "Демократична България" от "Продължаваме промяната" и да тръгнат с ДБ". Евентуален партньор би могъл да им бъде и "Има такъв народ".

Два милиона и половина избиратели предполагам, че ще излязат да гласуват. 

Васил Тончев

"Има такъв народ" се очаква да има прилив на гласове, прогнозира още социологът. 

Основна е работата на терен и срещите с хората, директният контакт с тях. Това би могло да увеличи шансовете на някои формации. 

Васил Тончев

"В някакъв етап ще имаме редовно правителство, но така или иначе не очакам да се създаде стабилно мнозинство, което да даде дългосрочно развитие на страната. Може наесен да се изправим отново пред урните", смята Тончев. 

Относно създаването на партия около президента Румен Радев, той коментира, че "може да стане политически проект само, ако той излезе и го оглави. Иначе няма да се получи". 

Целия разговор във видеото.