Общество

"В задънена улица": Транспортната комисия в СОС не намери решение за движението по "Патриарха"

От Euronews България Euronews България
SOS Transportna Komisia BGNES Снимка: БГНЕС

Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) заседава около 4 часа, след като нейният председател Иван Таков от БСП я свика извънредно заради новата организация на движението в района на бул. "Патриарх Евтимий" и паркирането по бул. "Витоша". Заявеното намерение от Таков беше да се търси "как да се прекрати това безумие", срещу което от няколко дни се провеждат и протести на столичани. 

Като поддръжници на новата организация на движението се заявиха единствено от групата на ПП-ДБ-СС, която стои зад въвеждането й. Останалите групи в СОС - ГЕРБ, БСП, "Синя София", "Има такъв народ" и ВМРО се обявиха против. Дебатът беше белязан от предизборна реторика.

Въпреки дългото заседание комисията не успя да вземе никакво решение, а Таков призова кмета Васил Терзиев да бъде върната старата организация на движението. След заседанието Таков коментира, че следващото заседание на комисията по транспорт ще е през юни, когато той е убеден, че тя ще вземе решение какво да се направи.

Не на такова мнение бе заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов, който коментира пред репортери, че "няма да се върне старата организация на движение в центъра на София". По думите му реорганизацията струва около 480 хил. лв. От тях 200 хил. лв. са за пътна безопасност.

"Работим с договорите, сключени преди 4 години, със същите условия и санкции. Ако има некачествена работа, ще използваме същите тези договори, за да санкционираме евентуално изпълнителя", обясни Павлов. Посочи още, че след промяната в центъра на София паркоместата ще са с 50 по-малко.