Европа

Руската офанзива по суша към Харковска област става все по-силна

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War AP Снимка: AP

Руските нашественици се опитват да пробият отбранителната линия на украинската армия в Харковска област. Това заяви украинското министерство на отбраната, предадоха световните агенции.

По данни на Министерството на отбраната на Украйна въоръжените сили защитават позиции в Харковска област. В района на Вовчанското направление врагът е нанесъл въздушни удари с помощта на управляеми авиационни бомби, предадоха украинските медии.

"От началото на нощта руските нашественици увеличиха огневия натиск върху предния край на нашата отбрана с подкрепата на артилерията. Около 5 ч. сутринта беше направен опит за пробив на линията ни на отбрана под прикритието на бронирана техника от страна на противника", се казва в доклада.

Както отбелязват в Министерството на отбраната, към момента атаките на окупаторите са отблъснати, а боевете с различна интензивност продължават.

"За укрепване на отбраната в този район на фронта са изпратени резервни части. Въоръжените сили на Украйна продължават да възпират настъплението на противника", се казва още в съобщението. 

Освен това местната военна администрация на Вовчанск обяви евакуация на населението поради засилване на атаките от страна на руснаците.

Според анализатори на Институтът за изследване на войната врагът може да се опита да проведе ограничени настъпателни действия или да извърши трансгранични набези на територията на Харковска и Сумска област.