Свят

Си Дзинпин определи отношенията между Унгария и Китай като "стратегически"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китай и Унгария имат обогатени стратегически отношения, които допълнително ще задълбочават. Това стана ясно от изявленията на китайския президент и унгарския премиер след тяхната среща в Будапеща.

 

Трябва да се положат усилия за мир. Нашият глас в Европа е единственият в защита на мира. Европа е на страната на войната. Унгария е единственото изключение. Ние настояваме за незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори. Подкрепяме всички международни усилия за мир, включително китайската мирна инициатива, представена от президента Си Дзинпин.

Виктор Орбан – премиер на Унгария

Китай поддържа близки отношения с Унгария при управлението на Си Дзинпин. А тя беше първата страна от ЕС, която участва в икономическата инициатива "Един пояс, един път".

 

Отдаваме голямо значение на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и ЕС. Европа е важен полюс в многополюсния свят и важен партньор в насърчаването на модернизация в китайски стил. Китай подкрепя усилията на Унгария да играе по-голяма роля в рамките на ЕС и да насърчава отношенията ни за постигане на ново и по-голямо развитие.

Си Дзинпин – президент на Китай

Китай и Унгария ще продължат напред в изграждането на ключови проекти, сред които реконструкцията на железопътния проект Будапеща-Белград. Проектът на стойност 2.1 милиарда долара, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай, е част от инициативата "Един пояс, един път".

Лидерът на Китай започва първата си обиколка в Европа от пет години с посещение във Франция, след което посети и Сърбия.