Цвят

ЕС разследва търговията на китайски електромобили в блока

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Въпросът за търговията беше в центъра на посещението на китайския президент в Европа. Трябва ли обаче ЕС да използва инструментите си, за да защити електромобилната си индустрия от Пекин? Според анализатори посещението на Си Дзинпин в Унгария не е без значение. Будапеща се счита за вратата на Китай към блока, където той инвестира масирано в заводи за електрически превозни средства.

Унгария наистина инвестира в това китайско-унгарско приятелство. Сега те изграждат своята свързаност и инфраструктура и в Унгария има големи китайски инвестиции в предприятията за производство на автомобилни батерии. Така Унгария добре се позиционира, за да бъде водеща нация в Европа в производството на такъв тип автомобили.

Виктор Гао, вицепрезидент на базирания в Пекин Център за Китай и глобализацията и професор в катедрата на Университета в Соочоу

През 2022 г. китайските електромобили ще представляват малко под 4% от европейския пазар в сравнение с 0,4% през 2019 г. Този ръст може да е резултат от несправедливо предимство. Ето защо миналата есен Европейската Комисия започна разследване на евентуални субсидии за китайските производители. Твърди се, че превозните средства от Китай са с 20% по-евтини от европейските модели. Застрахователи изчисляват, че до 2030 г. автомобилната индустрия на ЕС може да загуби повече от 7 млрд. евро годишно от нетната си печалба заради китайската конкуренция. Но зад тази битка стоят и други въпроси.

Ако не изпратим силен сигнал, че сме готови да наложим свободна конкуренция и отворени пазари, може да видим много повече сектори, засегнати от този вид китайска конкуренция. Ще станем свидетели на нелоялна конкуренция в близко бъдеще.

Никълъс Поатие, изследовател в Института Брьогел

Започването на разследвания обаче не означава автоматично въвеждане на допълнителни мита. От 2008 г. насам Комисията е започнала 342 разследвания на субсидии, предоставени за внос от Китай, като 101 от тях не са довели до изравнителни мита. Резултатите от тези разследвания се очакват през следващите седмици.