Цвят

За първи път: Показват публично короната на румънската кралица Мария

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Короната на румънската кралица Мария, носена при коронацията ѝ заедно с цар Фердинанд през 1922 г., може да бъде видяна публично за първи път в Яш, главния град на румънската област Молдавия. Тя е изложена в двореца Браунщайн в центъра на града по случай Денят на кралската власт. Короната на румънската кралица Мария има уникален скъпоценен камък с рядка красота, оценен на 25 млн. евро. Според експерти обаче от историческа гледна точка той е безценен предмет. Тиарата е изработена с около два килограма трансилванско злато.

Според експерти по бижутата от това време тази корона е едно от най-красивите бижута на Европа за 20 век.

Кралицата е искала короната ѝ да бъде уникална. Символът на властта е украсен с перли, рубини и диаманти.

Аурика Ичин - директор на Общинския музей „Реджина Мария“ в Яш

Под заглавието „Мария Румънска, кралица и художничка“ изложбата разкрива пред посетителите двете различни страни на владетелката.

Намирам я за наистина необикновена. Мисля, че хората трябва да се възползват от факта, че всички тези артефакти присъстват в техния град.

жителка на гр. Яш

„Децата са развълнувани, защото това е част от историята, за която нямаме много време да говорим в училище. Засягаме само накратко историята на монархията“, казва Юлиана Братеску – учителка по история в Националния колеж в Яш.

„Мисля, че най-представителният предмет в изложбата е короната, защото тя е това, с което разпознават Румъния в чужбина. Днес научих много неща и това ме доближи до нашата история“, споделя жителка на гр. Яш.

„Чувствам, че възможността да видим тази изложба е истинска привилегия“, казва нейна съгражданка.

Цената на билета е 4 евро. Короната ще бъде върната в Националния исторически музей в Букурещ през юни.