Европа

Какви са настроенията в РСМ след убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След убедителна победа на президентските избори в Северна Македония, кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ ГОрдана Силяносвка-Давкова стана шестият президент, оглавил страната. Тя е и първата жена, заемаща до голяма степен церемониалния пост, откакто държавата получи независимост от бивша Югославия през 90-те години на миналия век. Консервативната партия постигна успехи благодарение на народното недоволство от бавния път към членство в Европейския съюз.

ВМПРО-ДПМНЕ също победи и в парламентарните избори с над 43%. Това беше съкрушителна загуба за социалдемократите и Стево Пендаровски, които държаха властта от седем години. Те останаха на второ място в парламента с 15%.

Група партии, водена от партията на етническото албанско малцинство ДУИ, е на трето място с близо 17%. Някои граждани обаче не са доволни от резултатите на изборите 2 в 1.

Не очаквам нищо. Вместо да вървим напред към Европейския съюз, ще се върнем назад.

Дьосе Станевски, гражданин на Скопие

В парламентарните избори участваха 17 партии, а право на глас имаха 1,8 милиона души. В новия парламент ВМПРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати и така ще са им необходими още двама депутати, за да бъде съставено правителство в 120-членния парламент.

Предстои да видим как и дали ВМРО ще се съгласи да приеме конституционни промени, дали ще интегрира страната в Европа. Чуваме от албанските партии, че те няма да се съгласяват с управляващите, нито да влизат в коалиция с тях. ВМРО ще имат много по-голяма власт във всички сфери на обществото. Всички се надяваме, че те са научили ценни уроци от 2016 година насам.

Симонида Кацарска, политически анализатор

През 2020 година страната се присъедини към НАТО, но България блокира членството на Северна Македония към Европейския Съюз. София настоява за изменение на конституцията на балканската страна, за да се признае малкото българско малцинство в нея.

 

Не идват добри времена за българо-македонските отношения. Това прогнозира първият министър на външните работи на Северна Македония проф. Денко Малески. По думите му новата власт в страната не е съгласна с условията, които поставя Европа и ще поиска да ги промени.

Вижте още: