Свят

Путин обвини Запада в риск от глобален конфликт

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада в риск от глобален конфликт и заяви, че на никого няма да бъде позволено да заплашва страната му. Това стана по време на речта му на днешния парад по случай Деня на победата в Москва.

Реваншизмът, подигравката с историята и стремежът да се оправдаят сегашните последователи на нацистите са част от общата политика на Запада за подклаждане на регионални конфликти, междуетнически и междурелигиозни борби и опити за сдържане на суверенни и независими центрове на глобално развитие.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин обвини още Запада, че подклажда конфликти по света. По време на парада Русия показа само един танк Т-34, а изтребители прелетяха покрай него. Зрителите станаха свидетели и на руската междуконтинентална стратегическа ракета "Ярс", за която Кремъл твърди, че има способност да порази цел във всяка точка на земното кълбо. Лидери от Запада не присъстваха. Присъстваха обаче държавните глави на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Куба, Лаос и Гвинея-Бисау.