Политика

Добромир Живков, "Маркет Линкс": Спадът на подкрепата за ПП-ДБ се дължи основно на участието в сглобката

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Тенденцията за растяща преднина за ГЕРБ-СДС и спад на резултатите на ПП-ДБ е убедителна, тези резултати наблюдаваме вече от около осем месеца.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Добромир Живков от социологическа агенция Маркет линкс.

До голяма степен приемаме, че процесът на роене на електората на ПП-ДБ се оформи в края на лятото на миналата година след появата на сглобката. Резултатът очевидно показва, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, в това нямаме съмнения.

ПП-ДБ обаче разполагат с един флуиден електорат по периферията си, възможно е част от него да бъде върнат обратно. Това обаче ще зависи от самата кампания, посочи още Добромир Живков.

Според него най-съществената причина за това роене на електората на ПП-ДБ е участието на формацията в сглобката. Има обаче и едно сериозно разочарование от високите очаквания, с които те встъпиха в политическия ни живот.

„Те влязоха в парламента с една негативна кампания, насочена срещу ГЕРБ, срещу ДПС и корупцията като цяло, но в крайна сметка без постигнати видими резултати“, отбеляза Живков.

По думите му от по-задни позиции в класацията се появяват нови политически сили, които все още са под черта, но търсят своето бъдеще именно сред тези неразпределени от „традиционните“ партии избиратели.

Целия разговор вижте във видеото.