Свят

Чудото на огъня: Вярващи от православните църкви присъстваха на церемонията в Йерусалим

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Благодатният огън се спусна в храма на Гроб Господен (Църквата „Възкресение Христово“) в Йерусалим. Неръкотворният пламък слиза в Кувуклията – параклис в центъра на църквата, скриващ пещерата на Божи гроб, където има особено почитана от всички християни плоча – под нея е било положено тялото на Иисус Христос. Досега в историята никой не е успял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, въпреки многобройните опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението, вярващите го смятат за светиня.

Преди слизането на огъня гръцкият православен патриарх Теофил III, заедно с представители на Братството на Божи гроб, монаси от Йерусалимската православна църква, три пъти обиколиха Кувуклията с великденски песнопения. Вярващите бяха докоснати от чудото.

 

Без думи съм, дори не знам как да го обясня, за пръв път виждам Светия огън. Чувствам се благословена от Бог.

Анджела Мануг – поклонничка 

Храмът на Божи гроб, както обикновено за Велика събота, се изпълни с богомолци. Поради засилените мерки за сигурност бяха въведени и ограничения за влизане в църквата – вътре бяха допуснати само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации.

Стотици полицаи следят за реда по улиците на Йерусалим, а влизането в старата част на града е ограничено.