Европа

Олимпийските игри: Експерти тестват киберзащитата на ключови системи и съоръжения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Експерти тестват системите за киберсигурност преди Олимпийските игри в Париж. Те се включиха в тренировка на отбори по хокей на лед. Целта е да се оттренира готовността за противодействие на хакерски атаки срещу различни структури и съоръжения като транспортната инфраструктура и базите на спортистите. Софтуерните инженери избягват светлината на прожекторите, предпочитат да действат на заден план, но ефектът от тяхната дейност да се усети по време на игрите.

Те са се обърнали към приятелски настроени хакери, за да тестват сигурността на защитите.

 

Убеден съм, че имаме добро ниво на сигурност по отношение доставчиците на критични услуги като транспорт, електроенергия и всички неща, без които не бихме могли да управляваме държавата. Имаме късмет, че във Франция действат актуални правила за киберзащита от 10 години.

Венсан Струбел – генерален директор на френската агенция за сигурност на информационните системи

Целта на кибератаките може да не бъдат самите игри, но и инфраструктурата, необходима за гладкото им протичане, като транспортните мрежи.

Потенциални противници могат да бъдат т.нар. „хактивисти“, които проникват в компютърни системи за отправяне на определени послания или за популярност, както и организирани престъпни групи, чиято цел е печалбата. Русия е начело в списъка с обичайните заподозрени, когато стане въпрос за кибератаки.