Европа

След период на размисъл: Педро Санчес реши да остане на премиерския пост

От Euronews България Euronews България

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви в понеделник, че ще продължи да изпълнява задълженията си "с още повече сили" след няколко дни на размисъл.

В сряда той шокира страната, като обяви, че си взема пет дни отпуск, за да помисли за бъдещето си, след като съдът започна предварително производство срещу съпругата му по обвинения в корупция.

Санчес прекъсна графика си, за да обмисли подаването на оставка - решение, което обмисля от пет дни. Възможността за неговата оставка раздели страната, като се очаква днес да бъде обявена.

Ефектът от евентуалната оставка на Санчес предизвика широки политически сътресения, като в цялата страна се проведоха демонстрации в подкрепа и против продължаването на мандата му. Най-големият митинг се проведе тази събота, организиран от неговите поддръжници пред централата на партията на улица "Фераз".

Ръководството на Социалистическата партия се събра на историческо заседание на Федералния комитет, излъчвано на живо, на което министърът на финансите Мария Хесус Монтеро започна с вокална демонстрация на подкрепа, заявявайки: "Педро, ние сме с теб".

Междувременно опозицията наскоро изостри реториката си, критикувайки го, че не дава обяснения, пренебрегва задълженията си и използва стратегия на виктимизация, за да доминира в политическия наратив.