Европа

На източния фронт: Украинските войски предприеха тактическо отстъпление

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските войски са предприели тактическо отстъпление на запад от селата Бердичи, Семеновка и Новомихайловка на Източния фронт на войната. Това заяви генерал-полковник Олександър Сирски, главнокомандващ на украинската армия. Той добави, че целта на отстъплението е „запазване на живота и здравето на нашите защитници“ и че позицията на Украйна на бойното поле се е влошила.

Това се случва в момент, когато Русия затвърждава скорошните си успехи на бойното поле и се опитва да пробие украинските отбранителни линии преди пристигането на новата американска военна помощ. Украинските служители по сигурността определиха ситуацията на фронта в района на Донбас като „много трудна“, но „не критична или катастрофална“.

 

Взаимодействаме с нашите партньори, за да постигнем ниво на ефективност на помощта, която е необходима не само за удържане на позициите ни, но и за нарушаване на военните планове на Русия. Все още очакваме обещаните на Украйна доставки. Oчакваме точно такъв обем и съдържание, които да променят ситуацията на бойното поле в наш интерес.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Въпреки развитието на събитията, базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че е малко вероятно в краткосрочен план Русия да постигне оперативно значими успехи западно от Авдеевка. Според последни данни досега руските сили са имали числено превъзходство три към едно, но въпреки ограничените си ресурси украинците не са позволили на руските сили да постигнат. По непотвърдени данни украинските военни са нанесли удар по руска противовъздушна отбрана на нос Тарханкут, на западния бряг на полуостров Крим. Използвани са ракети с далечен обсег на действие „Атакмс“, доставени този месец. Това съобщиха военни канали на Телеграм. В северния кримски град Джанкое се съобщава експлозии след предишно нападение там срещу летище и руска ракетна пускова система.