Свят

С цел намаляване на напрежението: Антъни Блинкен започна обиколка в Близкия изток

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелски въздушни удари по три къщи в южния град Рафах в Газа са убили 13 души и ранили много други, съобщиха медици. В град Газа израелски самолети са поразили други две къщи, като са убили и ранили няколко души.

Междувременно представители на Хамас съобщиха, че делегацията в Египет, водена от заместник-ръководителя Халил Ал-Хая, ще обсъди предложението за прекратяване на огъня. Посредниците, подкрепяни от Съединените щати, увеличиха усилията си за сключване на споразумение, тъй като Израел заплаши да нахлуе в Рафа. На свой ред палестинският президент Махмуд Абас заяви, че Вашингтон е единственият, който може да спре Израел да нападне града.

 

Опасявам се, че след като Израел приключи с Газа, ще се обърне към Западния бряг, за да депортира хората му. Както Египет, така и Йордания отказаха депортирането на палестинците към техните страни. Израел се нуждае от някой, който да го убеди, че това е неприемливо, и единствената страна в света, която може e Съединените американски щати.

Махмуд Абас

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън „повтори ясната си позиция“ за Рафа на израелския премиер Бенямин Нетаняху в телефонен разговор. Белият дом многократно е заявявал, че не може да подкрепи мащабна израелска военна операция, без да види надежден план за предпазване на цивилното население от опасност.

В същото време Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Рияд, като част от новата си обиколка на Близкия изток, с цел намаляване на напрежението в региона. На свой ред израелски медии твърдят, че юридически служители са уведомили правителството на страната, че Международният наказателен съд обмисля издаването на заповед за арест на премиера Нетаняху. Застрашени са и други членове на кабинета. Това се случва в момент на продължаващи протести в Израел с искане да се освободят на заложниците, държани от Хамас.